Akrilfestékek, ecsetek, eszközök, tapasztalatok

Ez a bejegyzés tulajdonképp amiatt jön most létre, mert az elmúlt időszakban sokszor kapom meg azt a kérdést, hogy milyen ecsete(ke)t használok, illetve a festékekre is irányult már kérdés, így gondoltam, ez egy egyszerű módja annak, hogy a legtöbb kérdésre választ adjak. A bejegyzés nem szentírás, csupán a tapasztalataimat írtam le.



Előre szeretném leszögezni, hogy nem vagyok profi, soha nem is éreztem magam annak, egyszerűen csak szeretek festékkel bíbelődni, mindig is kreatívnak tartottam magam, például rajzolni mindig szerettem, vettem részt általános iskolai rajzversenyeken is, habár sosem gondolkodtam azon, hogy komolyabb mederbe tereljem, így maradt meg ez az egész egyszerű hobbinak.

Azt hiszem, engem leginkább Lexa inspirált arra, hogy belekezdjek ebbe az egész festegetősdibe. Nagyon tetszett (és még mindig odáig vagyok az alkotásaiért), amiket a körmeire varázsol, és úgy voltam ezzel, hogy habár én maximum egy általános iskolás (alsós) kézügyességével "versenyezhetek" (nem kell szó szerint érteni, egyáltalán nem szeretnék senkivel sem versenyezni ebben :D), szeretném kipróbálni, hogy mire vagyok képes, meddig tudok fejlődni és nem utolsó sorban szeretnék "egyedi" körmöket. Anno sok időt töltöttem az itteni Brillbird üzlet mellett (mellette volt az akkori munkahelyem), végül ott sikerült beszereznem az első akrilfestékeim és az első, erre a célra szánt ecsetem - korábban a fodrászkellékesben vettem ecsetszettet, de tulajdonképpen már fogalmam sincs, hogy azt miért, és egyébként az sajnos nem is volt jó minőségű, nem is vigyáztam rá, illetve ebayről is rendeltem egy 3-as szettet, azzal sem voltam megelégedve, és még olyan 2012 körül volt egy essence körömdíszítő ecsetem, vékony, kék, azt imádtam, mert szuper vékony vonalakat lehetett vele húzni, de szétrágta otthon az egyik kutyusunk... Ennyit erről.


Azóta nem bővült túl sok dologgal az akril "készletem", igazából nem is hiszem, hogy ezt a végtelenségig lehetne bővíteni, persze színek mindig jól jönnek, főleg, ha nem akarunk kevergetni. Összesen 3 ecsetem van akrilfestéshez, egy one movement ecset virágokhoz, egy rövid díszítő ecset és egy Art Line, mindhárom a Brillbirdből. A rövid díszítő volt az első ecsetem, de igazából maximum nagyobb, vékony vonalakat nem igénylő mintákhoz tudtam használni, úgyhogy nem is nagyon kísérleteztem vele, habár azóta már átesett egy kisebb fazonigazításon. Majd tavaly a tanfolyam miatt kellett gyorsan a két másik, és a one movement is egész jó, de elég sokat bénázom vele, úgyhogy nem is nagyon veszem elő. Az Art Line viszont nagyjából hozzánőtt a kezeimhez, leginkább a jobbhoz, de a ballal is igyekszem ügyeskedni. 
Ami nem ecset, viszont hasznát szoktam venni, az a pontozó-díszítőtűm, de csak a pontozó része az, amit igénybe szoktam venni.

A Bőszecset oldalán is érdemes egyébként böngészni jó minőségű ecsetekért, az oktatóm anno ezeket ajánlotta:
* one movement mintákhoz: Ferde ecset
* vonalakhoz, mintákhoz: Hegyes pontos mintázó ecset
Mintázó ecsetek természetes szálból | Mintázó ecsetek szintetikus szálból


Eleinte csak Brillbird-ös akriljaim voltak, fekete, fehér, kék, sárga, zöld és piros, és őszintén szólva elégedett vagyok a minőségükkel, kellően pigmentáltak, legalábbis szerintem. Majd egy másféle rendelés során választható ajándékként került a kosaramba egy akrilfesték szett, mivel ugye színekből sosem elég, de ezt sajnos nem igazán szeretem. Kicsit mintha szét lenne válva és hosszas rázogatás során sem történik semmi, más (pl. Brill) akrillal kikeverve végülis használhatóak, de egyébként nem dobtam tőle magam hanyatt, szóval ilyet soha többet. Pár hete pedig újra kellett vennem fekete és fehér akrilt, mert ezek fogytak el (2015 óta most először!), így először egy papír-írószer boltban néztem meg az akrilokat, és sikerült beszereznem egy PannonColor márkájú feketét, amit szintén nagyon szeretek, habár nem körmös akril (nem tudom, van-e igazából különbség), viszont tökéletesen bevált, és mennyiség-ár-érték arányban ez a legjobb, de csak a feketéről tudok nyilatkozni, más színeket ebből nem próbáltam, fehéret szerettem volna, de az sajnos nem volt. Illetve még egy türkizes Moyra Vamp akrilom van, amit Julcsitól kaptam, szintén 2015-ben, nagyon szeretem, ez is jó minőségű.

Amire még szükség lehet, az egy pl. műanyag lap, amin keverni tudunk, illetve amire ki tudjuk nyomni a festéket, én erre a célra korábban egy BPS nyomda lehúzót használtam, most pedig a MoYou mat szolgálja ezt a célt  (is). Egy pici pohárban van mindig ittbenn víz, hogy ha szükséges, illetve ha matt felületre festek, akkor tudjam hígítani a festéket, de nem mindig szoktam. Ha márványos mintázatot szeretnék, akkor fényes alapra festve is hígítom a festéket, hogy "csússzon" az alapon, egyébként az esetek nagy százalékában fényes alapnál a festék hígítatlanul kerül a körmeimre. Mattra jobban tapad, viszont arról én nem tudom lemosni, ha esetleg szükséges, emiatt jobban szeretek fényesre festeni.


Remélem, hogy az eszközökkel, festékekkel kapcsolatban egy picit tudtam segíteni. Sajnos praktikákkal, technikákkal nem szolgálhatok, egyébként elvileg az akrilfesték nyomdázásra is jó, de nem hiszem, hogy ki fogom próbálni erre a célra.

10 megjegyzés

  1. Nagyon szuper bejegyzés lett :) nekem is van akrillom, Moyrás fekete és fehér, már régóta, de nem volt sikerem vele így azóta nem is vettem kézbe :D talán majd egyszer :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás :D Bár a nyomda gyorsabb és nálad gondolom ez most nem mellékes szempont :D

      Törlés
  2. Én sima akril festékkel festettem párszor géllakkra, de ugye alapvetően nem szoktam ilyen precíz kis műveket készíteni, így nem is lett olyan szép. Mondjuk egy ilyen kis vékonyka ecsetre lehet beruházok. Amúgy is jobban szeretek nyomdázni, azok általában jól sikerülnek :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy jó ecset egyébként nagyban megkönnyíti a festegetést, érdemes lehet akár a Bőszecset oldalán is körülnézni :)
      A nyomda valóban gyors, meg rengeteg minta áll rendelkezésre, így abszolút érthető, hogy szeretsz azzal díszíteni :)

      Törlés
  3. Őszintén szólva én csak sima, nem körmös célokra szánt akrilt használok, mivel nem hiszem, hogy a körmös nagyon más lenne, azon kívül, hogy kb 3-szor annyiba kerül. Ráadásul elég sokszor használom őket más alapra festéshez is (pl. fa, ilyesmi), úgyhogy szerintem ez is tökéletes. Az ecsetekkel kapcsolatban, van egy 15-ös szettem, amilyet ebayen is lehet kapni, meg egy 0-ás és egy 000-ás hobbi ecsetem, ami teljesen jó erre a célra. Sajnos mostanában ritkán veszem elő, de nagyon szeretem ezt a ,,technikát" 😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A PannonColor feketém sem körmös akril, sima művészfesték :) Persze, kinek mi válik be, festék és festék között is van különbség, függetlenül attól, hogy "körmös" vagy valóban festéshez használt. Arányaiban egyébként valóban drágább egy pl. Brillbird-ös festék, mint pl. a PannonColor, a BB kb. 8 ml és 750 Ft, a PC pedig 22 ml körül van, ha jól emlékszem, és 500 Ft volt, viszont én csak erre használom, így nem fogy annyira, ahogy írtam is, másfél év kellett, hogy elfogyjon a fehérem, szóval ennyi időre lebontva az a 750 sem egy érvágás, főleg, hogy tudom, hogy bevált, jó minőség, a fehér az fehér, nem kell rajta 80x átmennem, meg épp helyben voltam, és nem kellett máshova futkosnom emiatt első alkalommal :) Mindenesetre mindenkinek magának érdemes kitapasztalnia, hogy mi válik be, mi nem, épp így az ecsetekkel. :) Félreértés ne essék, nem ráerőltetni akarom ezeket senkire, csak leírtam a tapasztalataimat.

      Törlés
  4. Olvastam annakidején Lexa posztját is, a lényeg, hogy bármilyen, E-bayes ecsettel is lehet festegetni, csak bele kell tenni azt sok órát gyakorlásként. Hát igen. Kinek mi a célja, igénye. Mindig megcsodálom a szép kézzel festett manikűröket, de a magam részéről maradok a nyomdás körömnél, főleg az egyszerűbbeknél. Gyorsan el lehet készíteni és nem is annyira feltűnő. Cifrább manikat hétvégén szoktam, azt le is mosom hétfőre.
    Azért jól meglepődtem, azt hittem, ecset-és festékarzenálod van :) Remélem, sok szép manit festesz még!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is emlékszem, és nem is állítottam, hogy nem lehet ebay-es ecsettel festeni, csak nekem nem vált be az a szett (persze tudom, hogy millió másmilyen ecset van még ebayországban :D), nem szerettem, túl műanyag volt maga a szál is, és nem éreztem úgy, hogy megérné energiát belefektetnem abba, hogy küszködjek vele :) De mindenki maga dönti el, hogy mivel fest, mennyi időt szán a gyakorlásra.
      Egyébként megértem a nyomdázós részt, amikor olyanom van, én is inkább egy nyomdalemezt kapok elő, elég hamar megvan.
      Szeretném majd egyszer bővíteni a színeket, de egyelőre jól megvagyok a kevergetéssel, az esetek többségében sikerül kikeverni őket, még ha nem is pont az az árnyalat lesz, amit szerettem volna, de ez legyen a legnagyobb bajom :D Az ecsetekkel viszont jól megvagyok, belátható időn belül biztosan nem veszek újabbat. :)

      Törlés
  5. Egy mozdulat nekem akkor jött össze igazán, amikor a restaurátor apósom tanácsára, nem vízbe, hanem festőzselébe (akril médium néven is fut) mártottam az ecsetem festés közben. Talán megér egy próbát, ha lesz egyszer kedved hozzá :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tippet! :) Volt már sikeres próbálkozásom egyébként, de kevesebb, mint nem sikeres, másokon még nem próbáltam a technikát, magamnak pedig nem is szoktam olyan mintákat festeni, szóval ezért sem erőltettem különösebben a gyakorlást, viszont ha úgy alakul, mindenféleképp kipróbálom! Köszi tényleg!

      Törlés

Jöhet minden, hideg-meleg, de csak kulturáltan :) Igyekszem mindenki kommentjére válaszolni, de ne haragudj, ha mégsem jött össze :)

a teljes poszt érdekel

Instagram

ciskaságok. Theme by STS.